Buddha bowl z tofu i sosem tahini

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Brak głosów do tej pory.

Macie ochotę na szybki i zdrowy posiłek? Zuzanna z o_chochelka przychodzi z przepisem na pyszny buddha bowl z tofu ze specjalną marynatą stworzoną z sosu sojowego, sezamowego, octu ryżowego, pasty wasabi i balsamico. Brzmi przepysznie.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Marynowane tofu:

Sos tahini:

  • 4 łyżki Tahini Premium Quality Food
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1 ząbek czosnku starty na drobnych oczkach
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • szczypta natki pietruszki

Dodatkowo:

  • 100 g brązowego ryżu
  • 1 świeże mango
  • 1 duży zielony ogórek
  • garść posiekanej kapusty czerwonej
  • garść szpinaku baby
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 małej czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
  • czarny sezam do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu i wystudź. Tofu pokrój w kostkę. Pozostałe składniki umieścić w misce i połączyć ze sobą.
  2. Tofu zalej marynatą i wymieszaj, tak by wszystkie kawałki pokryły się sosem. Odstaw na 20 minut. W tym czasie przygotuj sos tahini: wszystkie składniki przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj. W głębokim talerzu lub misce ułóżyć ryż, pokrojone warzywa oraz tofu. Polej sosem i posyp sezamem.

TIP: aby tofu uzyskało jeszcze głębszy smak, czas marynowania można wydłużyć go 1 godziny.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY