Buddha bowl z tofu i sosem tahini
Macie ochotę na szybki i zdrowy posiłek? Zuzanna z o_chochelka przychodzi z przepisem na pyszny buddha bowl z tofu ze specjalną marynatą stworzoną z sosu sojowego, sezamowego, octu ryżowego, pasty wasabi i balsamico. Brzmi przepysznie.
SKŁADNIKI
Marynowane tofu:
- 6 łyżek Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 3 łyżki Oleju sezamowego House of Asia
- 2 łyżki Octu ryżowego House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty wasabi S&B
- 100 g tofu
- 1 łyżka balsamico
Sos tahini:
- 4 łyżki Tahini Premium Quality Food
- 5 łyżek zimnej wody
- 1 ząbek czosnku starty na drobnych oczkach
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki kuminu
- szczypta natki pietruszki
Dodatkowo:
- 100 g brązowego ryżu
- 1 świeże mango
- 1 duży zielony ogórek
- garść posiekanej kapusty czerwonej
- garść szpinaku baby
- 0,5 puszki kukurydzy
- 0,5 małej czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
- czarny sezam do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu i wystudź. Tofu pokrój w kostkę. Pozostałe składniki umieścić w misce i połączyć ze sobą.
- Tofu zalej marynatą i wymieszaj, tak by wszystkie kawałki pokryły się sosem. Odstaw na 20 minut. W tym czasie przygotuj sos tahini: wszystkie składniki przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj. W głębokim talerzu lub misce ułóżyć ryż, pokrojone warzywa oraz tofu. Polej sosem i posyp sezamem.
TIP: aby tofu uzyskało jeszcze głębszy smak, czas marynowania można wydłużyć go 1 godziny.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY