Barszcz biały z kremem kokosowym i grzybami słomkowymi

Lubisz tradycyjne potrawy kuchni polskiej ale jednocześnie poszukujesz nowych smaków? Mamy dla Ciebie pyszny, aromatyczny barszcz biały w ulepszonym wydaniu, bo z aksamitnym kremem kokosowym i niezwykle wartościowymi, chrupiącymi grzybami słomkowymi.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

90 MIN.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŚREDNIE

SKŁADNIKI

  • 1 puszka grzybów słomkowych 
  • 3 łyżeczki pasty z czosnku 
  • 100 ml kremu kokosowego 24-26%
  • 200 g wołowiny z kością (np. szponder, antrykot)
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g wędzonej kiełbasy
  • 3 kawałki surowej białej kiełbasy
  • 1 mała marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ pora
  • 3-4 cebule
  • ½ małego selera
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy: liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu czarnego, majeranek, pieprz ziołowy
  • 2 litry wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do dużego garnka wlej 2 litry wody, dodaj wołowinę, 1 łyżeczkę soli i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez ok. 60 minut.
  2. Dodaj marchewkę, pietruszkę, pora, selera oraz opaloną na palniku cebulę. Gotuj przez ok. 30 minut pod przykryciem.
  3. Dodaj boczek i białą kiełbasę, którą podziurkuj widelcem. Dopraw solą w razie potrzeby. Gotuj przez ok. 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  4. Dodaj pokrojoną wędzoną kiełbasę, pastę z czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, chrzan, sok z cytryny. Gotuj przez ok. 5 minut.
  5. Krem kokosowy wymieszaj z 2 łyżkami wody i mąką. Następnie dodaj do zupy, wymieszaj i delikatnie zagotuj.

TIP: Jeśli masz ochotę podkręcić ostrość zupy, chrzan połącz z pastą wasabi.

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY