Barszcz biały z kremem kokosowym i grzybami słomkowymi
Lubisz tradycyjne potrawy kuchni polskiej ale jednocześnie poszukujesz nowych smaków? Mamy dla Ciebie pyszny, aromatyczny barszcz biały w ulepszonym wydaniu, bo z aksamitnym kremem kokosowym i niezwykle wartościowymi, chrupiącymi grzybami słomkowymi.
SKŁADNIKI
- 1 puszka grzybów słomkowych
- 3 łyżeczki pasty z czosnku
- 100 ml kremu kokosowego 24-26%
- 200 g wołowiny z kością (np. szponder, antrykot)
- 100 g boczku wędzonego
- 100 g wędzonej kiełbasy
- 3 kawałki surowej białej kiełbasy
- 1 mała marchew
- 1 pietruszka
- ½ pora
- 3-4 cebule
- ½ małego selera
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki
- przyprawy: liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu czarnego, majeranek, pieprz ziołowy
- 2 litry wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do dużego garnka wlej 2 litry wody, dodaj wołowinę, 1 łyżeczkę soli i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez ok. 60 minut.
- Dodaj marchewkę, pietruszkę, pora, selera oraz opaloną na palniku cebulę. Gotuj przez ok. 30 minut pod przykryciem.
- Dodaj boczek i białą kiełbasę, którą podziurkuj widelcem. Dopraw solą w razie potrzeby. Gotuj przez ok. 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Dodaj pokrojoną wędzoną kiełbasę, pastę z czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, chrzan, sok z cytryny. Gotuj przez ok. 5 minut.
- Krem kokosowy wymieszaj z 2 łyżkami wody i mąką. Następnie dodaj do zupy, wymieszaj i delikatnie zagotuj.
TIP: Jeśli masz ochotę podkręcić ostrość zupy, chrzan połącz z pastą wasabi.
PRZEPISY