Babka ziemniaczana z grzybami słomkowymi

Zapraszamy Was na klasyk polskiej kuchni w fantazyjnym wydaniu. Spróbujcie babki ziemniaczanej z grzybami słomkowymi. Zyskacie nie tylko oryginalny smak, lecz również dodatkowy czas dla siebie. Grzybów słomkowych nie trzeba czyścić – po przepłukaniu są gotowe do spożycia.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

120 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 1 puszka grzybów słomkowych
  • 2 kg ziemniaków
  • 200 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 100 g smalcu ze skwarkami
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • duża garść szczypiorku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Bułka tarta do obsypania formy do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Do startych ziemniaków wbij jajka, dodaj mąkę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Pokrój kiełbasę, cebulę, grzyby słomkowe oraz szczypiorek. Na patelni rozgrzej smalec, podsmaż kiełbasę i cebulę. Po chwili dodaj pokrojone grzyby słomkowe. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, następnie połącz z ziemniaczaną masą.
  4. Do całości dodaj szczypiorek, jeszcze raz wymieszaj oraz przełóż do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Piecz w temperaturze 200*C przez około 90 minut do momentu zarumienienia wierzchu. Gotową babkę podawaj ze świeżymi warzywami.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY