Świąteczne temari sushi

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 47

Brak głosów do tej pory.

Japońska klasyka w zimowej odsłonie. Świąteczne temari sushi to idealny pomysł na wyjątkową przystawkę na świąteczne spotkania. Za przepis dziękujemy praktykulinarni.

Ilość porcji

Liczba porcji

15

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

50 minut

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Ryż do temari sushi:

Pasta z awokado i serka:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g serka śmietanowego
  • 100 g wędzonego łososia lub pstrąga łososiowego
  • pieprz (opcjonalnie)

Dodatki do temari sushi

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowanie ryżu:

  1. Ryż wsyp do miski, zalej zimną wodą i delikatnie mieszaj palcami. Wodę odlej i powtórz płukanie 4–8 razy, aż będzie klarowna. Odsącz na sitku i przełóż do garnka.
  2. Dodaj 3 szklanki zimnej wody. Odstaw na 15 minut, przykryj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 10–12 minut, aż ryż wchłonie wodę. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem 15 minut.
  3. W miseczce wymieszaj ocet ryżowy z cukrem (na 1 szklankę ryżu – 4 łyżki octu i 2 łyżeczki cukru).
  4. Do ryżu wlej przygotowaną zalewę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj miskę ściereczką. Najlepiej, gdy ryż do formowania jest letni.

Pasta z awokado i serka:

  1. Awokado pokrój, skrop sokiem z cytryny.
  2. Wymieszaj z serkiem i drobno posiekaną wędzoną rybą.
  3. Dopraw pieprzem.

Pastę dodajemy do wszystkich kulek oprócz tych owijanych wędzonym łososiem/pstrągiem.

Formowanie zimowych temari sushi: 

Bałwanki:

  1. Miseczkę wyłóż folią spożywczą. Nałóż 2 łyżeczki ryżu, dociśnij.
  2. Nałóż łyżeczkę pasty, przykryj 1,5–2 łyżeczkami ryżu.
  3. Zbierz folię, zakręć i uformuj kulkę.
  4. Udekoruj sezamem i kawałkiem marchewki lub papryki.

Choinki:

  1. Ogórka potnij w cienkie paski, tykwę odsącz.
  2. Miseczkę wyłóż folią, ułóż paski ogórka i 2 kawałki tykwy.
  3. Dodaj 2 łyżeczki ryżu → łyżeczkę pasty → 1,5–2 łyżeczki ryżu.
  4. Uformuj kulkę, udekoruj kawałkami żurawiny.

Renifery:

  1. Na folii ułóż plasterek lub kawałki wędzonej ryby.
  2. Dodaj 3 łyżeczki ryżu i zawiń w kulkę.
  3. Udekoruj: precle jako rogi, sezam jako oczy, żurawinę jako nos.

Bombki:

    1. Na folii ułóż plasterek łososia, paski ogórka i tykwy.
    2. Dodaj 3 łyżeczki ryżu i uformuj kulkę.
    3. Udekoruj jasnym i czarnym sezamem.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY