Sałatka z orzechowym sosem satay
SKŁADNIKI
- 1/2 opakowania Bezglutenowego makaronu Vermicelli House of Asia
- 30 g namoczonych Grzybów Mun krojonych House of Asia
- 1 łyżeczka Białego sezamu House of Asia
- 2 łyżki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
- 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 1 łyżeczka Przyprawy kuchni Chińskiej House of Asia
- 100 ml Sosu satay Ros Thai Thai
- 150 g mięsa mielonego
- 3 łyżki pokrojonej dymki
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 marchewki
- 1/2 papryczki chili
- 1 czerwona cebula
- Olej do smażenia
- Ulubione świeże zioła (kolendra, mięta, natka pietruszki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż mięso. Dopraw sosem ostrygowym, pastą z czosnku, imbiru i chili oraz przyprawą kuchni chińskiej. Dodaj pokrojoną dymkę.
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelej zimną wodą, potnij na mniejsze kawałki i przełóż do miski z mięsem.
- Grzyby mun zalej wrzątkiem na około 10 minut. Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa pokrój w słupki o długości 3-4 cm. Składniki przełóż do miski z makaronem i mięsem. Polej całość sosem satay i dokładnie wymieszaj. Posyp ulubionymi ziołami.
TIP: Aby przygotować sałatkę bardziej w stylu fit, użyj mięsa z piersi indyka lub kurczaka.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY