Grillowany filet z kurczaka i surówka z kapusty i mango
Jeśli szukasz pomysłu na prosty, a jednocześnie efektowny obiad, ten przepis sprawdzi się idealnie. Grillowany filet z kurczaka w aromatycznej marynacie z sosem sojowym, teriyaki, imbirem i chrupiącym czosnkiem to propozycja pełna głębokiego smaku i azjatyckich inspiracji. Do tego lekka, orzeźwiająca surówka z młodej kapusty i mango z dodatkiem sezamu i sosu sojowego – świetnie przełamuje wyrazistość mięsa i dodaje daniu świeżości. Całość uzupełnia prosty, ale wyrazisty dip chili-majo. Za przepis dziękujemy Praktykulinarnym.
SKŁADNIKI
4 szt. ok. 800 g filetu z kurczaka
Marynata do mięsa:
- 6 łyżek Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 5 łyżek Sosu Teriyaki House of Asia
- 1 łyżeczka Sezamu białego House of Asia
- 1 łyżeczka Sezamu czarnego House of Asia
- 3 łyżeczki Chrupiącego czosnku i chili w oleju Yipin Agro
- 4 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka imbiru, startego na tarce
- 2 łyżki dymki posiekanej
Dip do kurczaka:
- 2 łyżeczki Pasty z chili House of Asia
- 2 łyżki majonezu lekkiego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
Surówka z kapusty:
- 1 łyżeczka Sezamu białego House of Asia
- 1 łyżeczka Sezamu czarnego House of Asia
- 2 łyżeczki Oleju sezamowego House of Asia
- 3 łyżki Ocetu ryżowego House of Asia
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- pół główki młodej kapusty poszatkowanej
- 2 średnie marchewki pokrojone w słupki
- 1 mango pokrojone w słupki
- 2-3 łyżki dymki posiekanej
- Sok z limonki 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przygotuj marynatę do mięsa, mieszając sos sojowy, teriyaki, sok z limonki, miód i imbir. Dodaj chrupiący czosnek razem z olejem, sezam i psikana dymkę.
- Do marynaty włóż oczyszczone filety. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej jest marynować mięso przez całą noc.
- Wymieszaj ze sobą składniki surówki.
- Przygotuj sos do mięsa z majonezu, jogurtu i pasty chili.
- Mięso ułóż na grillu, piecz przez ok. 12-15 minut (w zależności od grubości filetów), obracając w trakcie 2-3 razy. Podawaj z surówką, dodatkowym chrupiącym czosnkiem i dipem chili.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY