Pieczone ziemniaczki w orzechowym sosie satay z limonkowym majonezem i ziołami Gotuj z Diego

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 3

Brak głosów do tej pory.

Chrupiące ziemniaczki, kremowy sos satay i limonkowy majonez – eksplozja smaków! Prosty przepis na danie, które zachwyci Twoje podniebienie i sprawdzi się na każdą okazję. Zioła, orzeszki i nuta limonki tworzą harmonię, której nie sposób się oprzeć. Za przepis dziękujemy Gotuj z diego.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

45 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • pół łyżki cukru
  • sok z połowy limonki

Dodatkowo:

orzeszki ziemne, cząstka limonki i zioła do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ziemniaki umyj i gotuj prawie do miękkości w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź je na sitku i pozostaw na chwilę do odparowania.
  2. W airfryerze rozgrzej 1-2 łyżki oleju roślinnego i piecz ziemniaczki do zarumienienia przez około 15 minut w temperaturze 215°C. Możesz też upiec je w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 220°C. Warto natrzeć ziemniaczki olejem przed pieczeniem, aby były bardziej chrupiące.
  3. Po upieczeniu ziemniaczki polej sosem Satay Ros Thai Thai i posyp obficie ziołami. Opcjonalnie dodaj otartą skórkę z limonki.
  4. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
  5. Na talerz wyłóż upieczone ziemniaczki i posyp je rozgniecionymi orzeszkami ziemnymi. Możesz je rozdrobnić w moździerzu lub umieścić w woreczku i rozbić tłuczkiem do mięsa. Na koniec dodaj cząstki limonki i świeże zioła. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, posyp całość płatkami chili.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY