Grillowany kurczak z quinoa i warzywami Yummy_fotografia_kulinarna
Przygotuj zdrowy i pyszny posiłek z naszym grillowanym kurczakiem z quinoa i warzywami! Dzięki wysokiej jakości składnikom, takim jak quinoa Quality Food i pasta massaman curry Kanokwan, to danie jest nie tylko smaczne, ale także pełne cennych wartości odżywczych. Za przepis dziękujemy yummy_fotografia_kulinarna.
SKŁADNIKI
- 100 gramów Quinoa komosa ryżowa QF Quality Food
- 1 opakowanie Pasty massaman curry Kanokwan
- 2 łyżki oliwy
- 120 gramów piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała puszka ciecierzycy
- 1 papryka
- sezam do posypania
Sos
- 4 łyżki majonezu light
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Piersi z kurczaka zamarynuj w oliwie z pastą massaman curry i odrobiną soli. Wstaw do lodówki na ok. 40 minut. Po czym kurczaka zawiń w folię aluminiową/ papier do pieczenia lub połóż na talerzykach do grillowania i grilluj przez ok. 20 minut.
- Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i sól.
- Na dno miski wyłóż po 2-3 łyżki sosu i rozsmaruj dno oraz boki miski. Następnie nałóż ugotowaną quinoę, kukurydzę, ciecierzycę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Na warzywa wyłóż grillowanego kurczaka.
- Sezam podpraż na suchej patelni i posyp kurczaka.
- Udekoruj kleksem sosu czosnkowego.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY