Siekane azjatyckie kotleciki Delicious Place

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 70

Brak głosów do tej pory.

Siekane kotleciki — wszyscy znają te z kurczaka, a Delicious Place idąc na przekór, zrobiła je ze schabu. Mięso zamarynowała w sosie teriyaki Yamasa, dzięki czemu jest smakowite i delikatne. Przekonajcie się, że surówka z dodatkiem pasty S&B smakuje jeszcze lepiej.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 5 łyżek Sosu Teriyaki Yamasa
  • 500 g schabu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki dymki
  • olej do smażenia

Na surówkę:

  • 1 łyżeczka Pasty wasabi S&B
  • 1/2 mniejszej kapusty pekińskiej
  • 1 mała marchewka
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka sezamu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kapustę pekińską drobno poszatkuj i wrzuć do misy. Dodaj startą marchewkę i pokrojonego w cieniutkie plasterki ogórka. Majonez wymieszaj z pastą wasabi i dodaj do kapusty razem z sezamem i natką. Całość wymieszaj.
  2. Schab pokrój w jak najmniejszą kosteczkę. Dodaj do niego starty drobno czosnek i imbir, sos teriyaki, jajko, majonez, mąkę i posiekaną dymkę. Dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej i nałóż łyżką masę, formując małe kotleciki. Smaż, aż spód mocno się zrumieni i delikatnie odwróć na drugą stronę. Również przytrzymaj do zarumienienia i wyłóż na talerze w towarzystwie pikantnej surówki.

TIP: Dodatkowo podać możesz jeszcze np. ryż lub kuskus.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY