Siekane azjatyckie kotleciki Delicious Place
Siekane kotleciki — wszyscy znają te z kurczaka, a Delicious Place idąc na przekór, zrobiła je ze schabu. Mięso zamarynowała w sosie teriyaki Yamasa, dzięki czemu jest smakowite i delikatne. Przekonajcie się, że surówka z dodatkiem pasty S&B smakuje jeszcze lepiej.
SKŁADNIKI
- 5 łyżek Sosu Teriyaki Yamasa
- 500 g schabu
- 1 jajko
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki dymki
- olej do smażenia
Na surówkę:
- 1 łyżeczka Pasty wasabi S&B
- 1/2 mniejszej kapusty pekińskiej
- 1 mała marchewka
- 1 ogórek kiszony
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka sezamu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kapustę pekińską drobno poszatkuj i wrzuć do misy. Dodaj startą marchewkę i pokrojonego w cieniutkie plasterki ogórka. Majonez wymieszaj z pastą wasabi i dodaj do kapusty razem z sezamem i natką. Całość wymieszaj.
- Schab pokrój w jak najmniejszą kosteczkę. Dodaj do niego starty drobno czosnek i imbir, sos teriyaki, jajko, majonez, mąkę i posiekaną dymkę. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i nałóż łyżką masę, formując małe kotleciki. Smaż, aż spód mocno się zrumieni i delikatnie odwróć na drugą stronę. Również przytrzymaj do zarumienienia i wyłóż na talerze w towarzystwie pikantnej surówki.
TIP: Dodatkowo podać możesz jeszcze np. ryż lub kuskus.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY