Koreańskie Bulgogi z wieprzowiną z ryżem jaśminowym Lotus Jakjalubiejesc
SKŁADNIKI
2-3 łyżki Sezamu jasnego House of Asia
1 duża szklanka Ryżu jaśminowego Lotus
500 g polędwiczki wieprzowej (możesz użyć także wołowiny, owoców morza czy tofu)
1 duża marchew pokrojona w cienkie paski
2 szalotki pokrojona w słupki
3 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
pęczek posiekanego szczypiorku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Polędwiczkę pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski wraz z pastą Bulgogi. Całość wymieszaj i odstaw na ok. godzinę do zamarynowania.
2. W tym czasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
3. Zamarynowane mięso przełóż na rozgrzany na patelni olej i smaż bez odwracania kilka minut (mięso się zarumieni), a następnie przewróć i dodaj marchew z cebulą. Całość wymieszaj.
4. W międzyczasie możesz dodać 1/2 szklanki wody i całość wymieszać do odparowania płynu. Przygotowywanie mięsa na patelni powinno trwać około 10-15 minut.
5. Ryż wyłóż na półmiski, a następnie wieprzowinę Bulgogi. Całość posyp sezamem i szczypiorkiem. Smacznego!