Soczysty kurczak z grilla po tajsku w mleczu kokosowym Kara
Wiecie, że kremowe mleczko kokosowe KARA doskonale nadaje się do mięsa? Możecie wykorzystać je do marynaty, ale również do sosu. Sos będzie jeszcze pyszniejszy, jeśli dodacie czerwoną pastę curry House of Asia. Tak właśnie zrobił Wantabite_pl i wyszło naprawdę przepysznie. Sprawdźcie sami.
SKŁADNIKI
Marynata:
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia
- 10 ml Kremu kokosowego KARA 23-26%
- sól
Sos:
- 4 łyżki Pasty curry czerwonej House of Asia
- 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 390 ml Kremu kokosowego KARA 23-26%
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sok z połowy limonki
Dodatkowo:
ok. 600 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kurczaka przełóż do miski i dodaj pastę z czosnku, imbiru, sól oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- Na patelnię dodaj mleczko kokosowe i czerwoną pastę curry, wymieszaj i podgrzej na średnim ogniu.
- Następnie dodaj sos rybny, cukier trzcinowy oraz sok z limonki. Gotuj przez chwilę, aż składniki się połączą.
- Kiedy sos przestygnie, przełóż go do kurczaka i wymieszaj.
- Kurczaka nabij na wykałaczki po 3-4 kostki.
- Smaż na grillu lub patelni grillowej, co jakiś czas odwracając. W razie potrzeby możesz za pomocą pędzelka posmarować szaszłyki sosem curry, aby uzyskać jeszcze więcej smaku.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY