Żurek z grzybami Shiitake i mleczkiem kokosowym

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 3

Brak głosów do tej pory.

Czy azjatyckie produkty przydadzą się w kuchni podczas przygotowywania wielkanocnych potraw? Nasz szef kuchni udowadnia, że tak! Właśnie dlatego stworzył żurek z nutą Azji. Aksamitne mleczko kokosowe i unikalne grzyby shiitake to naprawdę bardzo udana i apetyczna kombinacja.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

35 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Jajka ugotuj na twardo przez 7 minut.
  2. Grzyby zalej zimną wodą i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie odcedź je i pokrój w paski, a wodę z gotowania odstaw.
  3. Marchewkę, pietruszkę oraz grzyby shiitake podsmaż w garnku na oleju, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj bulion warzywny, zakwas i całość gotuj na wolnym ogniu przez 20 min. Dopraw do smaku sosem sojowym, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, a pod koniec dodaj chrzan wymieszany z mleczkiem kokosowym. Doprowadź do wrzenia.
  4. Przygotowany żurek podawaj z wcześniej ugotowanym jajkiem.

TIP: Dla uzyskania mocniejszego aromatu grzybów w zupie, do przygotowania bulionu możesz użyć wody po gotowaniu grzybów shiitake.

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY