Żeberka w sosie teriyaki
Święta w azjatyckim stylu? To doskonały i smakowity pomysł, aby urozmaicić świąteczne menu, który zadowoli nawet największych tradycjonalistów. Dzięki aromatycznej marynacie oraz gęstej glazurze mięso jest soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach! Przepis powstał przy współpracy z Edyta Dyduch.
SKŁADNIKI
- 30 g grzybów mun
- 250 g makaronu Chow Mein
- 2 łyżki sezamu białego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 700 g żeberek wieprzowych
- 1 marchewka pokrojona w słupki
- 1 cebula czerwona pokrojona w słupki
- 3 łyżki szczypiorku drobno posiekanego
Marynata:
- 4 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżeczka pasty z czosnku
- 1 łyżeczka pasty nanami chili
- 1 łyżeczka pasty z imbiru
- 1 łyczka soku z limonki
- 2 łyżki miodu
Glazura:
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka pasty z chili
- 2 łyżki miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie dodaj mięso i dokładnie je natrzyj. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki glazury.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Zamarynowane mięso razem z marynatą wyłóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i przecz przez 2 godziny. Po tym czasie ściągnij folię i 3 razy co 15 minut polej mięso glazurą.
- Makaron oraz grzyby mun przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- W woku rozgrzej olej i podsmaż marchew, cebulę oraz grzyby mun. Dodaj makaron oraz sos, który powstał podczas pieczenia mięsa. Dokładnie wymieszaj całość.
- Na talerz wyłóż makaron oraz kawałek żeberka. Całość posyp sezamem i szczypiorkiem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY