Żeberka Teriyaki Delicious Place

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 104

Brak głosów do tej pory.

Kiedy smak staje się sztuką! Te marynowane żeberka wieprzowe perfekcyjnie łączą w sobie orientalne aromaty z intensywnym smakiem teriyaki i wędzonej papryki. Połączenie z sosami Lea & Perrins oraz ketchupem sprawia, że ta potrawa robi wrażenie na każdym stole. Sięgnijcie po przepis od Delicious Place

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

2 godz 45 min + 8 godz marynowania

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 150 ml wody + 2 łyżki
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Marynata:

Na sos:

  • 1 łyżeczka Pasty Wasabi S&B
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W misce przygotuj marynatę łącząc ze sobą posiekany czosnek i chili oraz pozostałe składniki.
  2. Marynatą zalej żeberka ułożone w naczyniu do zapiekania, przykryj i wstaw do lodówki na 8 godz.
  3. Do zamarynowanych żeberek dodaj pęczek natki pietruszki i wlej około 150 ml wody. Naczynie szczelnie przykryj np. folią aluminiową i piecz w 180℃ przez 2,5 godz.
  4. Żeberka wyjmij z naczynia, a sos przecedź przez sito i wlej mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 2 łyżkach zimnej wody. Mieszaj, aż zgęstnieje.
  5. Żeberka podawaj polane sosem oraz np. z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami. Do frytek przygotuj sos łącząc majonez z musztardą i pastą wasabi.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY