Zapiekany chleb z serem ziołami i musztardą Dijon

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Topiony ser to gwarancja smacznej przekąski! Tak samo jest w przypadku zapiekanego chleba.  Połączenie masła i musztardy dijon wraz z mieszanka świeżych ziół sprawi, że to proste danie stanie się bardzo aromatyczne. Ponadto kawałeczki chleba z serem łatwo się dzielą zatem to idealna przekąska, którą możesz zjeść wspólnie z przyjaciółki.

Ilość porcji

Liczba porcji

8

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

50 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 2 łyżeczki musztardy oryginalnej Dijon
  • 1 duży bochenek chrupiącego chleba
  • 120 g masła niesolonego
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 15 g świeżej natki pietruszki grubo posiekanej
  • 15 g szczypiorku posiekanego
  • 15 g tymianku posiekanego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 40 g  tartego parmezanu
  • 150 g tartego sera mozzarella lub cheddar
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na patelni, na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj czosnek i gotuj przez 30-60 sekund lub do momentu, aż czosnek zacznie brązowieć. Następnie dodaj musztardę Dijon, sól, pieprz i posiekane zioła i gotuj przez kolejne 30-60 sekund. Zdejmij z ognia.
  2. Chleb ponacinaj nożem w kratkę, aby każdy kawałek miał ok. 3cm długości. Upewnij się by nacięcia dochodziły jedynie do ¾ grubości bochenka.
  3. Ułóż bochenek w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie posmaruj chleb mieszanką masła, musztardy i ziół. W zagłębienia między kawałkami chleba dodaj tarty ser. Piecz przez 30 minut do momentu, aż ser się rozpuści i zarumieni.
  4. Wyjmij chleb z piekarnika. Podawaj gorący.

TIP: Jeśli ser będzie rozpuszczał się zbyt szybko przykryj chleb folią aluminiową.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY