Zapiekany camembert z musztardą Dijon

Wyjątkowy i przepyszny przepis od Smyk w kuchni to coś, co musisz koniecznie wypróbować podczas tegorocznego świętowania. Doskonała kompozycja sera camembert, gruszki i szynki prosciutto, podana w zapiekanej formie rozpłynie się na Twoim podniebieniu, a kremowy sos z musztardą Maille podkreśli wyjątkowość dania. Przepis powstał we współpracy z Karoliną Smyk w kuchni.

Ilość porcji

Liczba porcji

3

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

50 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŚREDNIE

SKŁADNIKI

  • 1 Op. sera camembert
  • 1 Op. szynki prosciutto
  • Kilka gałązek szałwii
  • 1 gruszka pokrojona w plastry

Rozczyn:

  • 250 g mąki
  • 250 ml wody
  • ½ Op. drożdży świeżych

Ciasto:

  • 875 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 łyżka soli
  • 250 ml wody

Sos:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na rozczyn i odstaw na 20 minut.
  2. Do rozczynu dodaj mąkę, masło, sól oraz wodę. Dokładnie wyrób ciasto i odstaw na 30 minut. W międzyczasie, dwukrotnie ugnieć ciasto, aby je odgazować.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Z ciasta uformuj świąteczny kształt np. bałwanka. W jedno kółeczko ułóż szynkę i posmaruj ją musztardą, w kolejne włóż gruszkę, a w ostatnie ser camembert. Piecz przez 35-40 minut, a następnie udekoruj gałązkami szałwii.
  4. W miseczce wymieszaj składniki sosu w dowolnych proporcjach.
  5. Gotowego bałwanka podawaj z sosem.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY