Zapiekany camembert z musztardą Dijon
Wyjątkowy i przepyszny przepis od Smyk w kuchni to coś, co musisz koniecznie wypróbować podczas tegorocznego świętowania. Doskonała kompozycja sera camembert, gruszki i szynki prosciutto, podana w zapiekanej formie rozpłynie się na Twoim podniebieniu, a kremowy sos z musztardą Maille podkreśli wyjątkowość dania. Przepis powstał we współpracy z Karoliną Smyk w kuchni.
SKŁADNIKI
- 1 Op. sera camembert
- 1 Op. szynki prosciutto
- Kilka gałązek szałwii
- 1 gruszka pokrojona w plastry
Rozczyn:
- 250 g mąki
- 250 ml wody
- ½ Op. drożdży świeżych
Ciasto:
- 875 g mąki
- 80 g masła
- 1 łyżka soli
- 250 ml wody
Sos:
- Musztarda Dijon
- Śmietana lub jogurt naturalny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W misce wymieszaj wszystkie składniki na rozczyn i odstaw na 20 minut.
- Do rozczynu dodaj mąkę, masło, sól oraz wodę. Dokładnie wyrób ciasto i odstaw na 30 minut. W międzyczasie, dwukrotnie ugnieć ciasto, aby je odgazować.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Z ciasta uformuj świąteczny kształt np. bałwanka. W jedno kółeczko ułóż szynkę i posmaruj ją musztardą, w kolejne włóż gruszkę, a w ostatnie ser camembert. Piecz przez 35-40 minut, a następnie udekoruj gałązkami szałwii.
- W miseczce wymieszaj składniki sosu w dowolnych proporcjach.
- Gotowego bałwanka podawaj z sosem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY