Wielkanocny mazurek z kremem tahini imarakują Kuchenny Kodeks

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Brak głosów do tej pory.

Kinga Kurcoń z Kuchenny kodeks specjalnie dla Was przygotowała wyjątkowy przepis na mazurek wielkanocny. Serek mascarpone połączyła z pastą tahini, która nadaje sezamowego posmaku. Świetnym dopełnieniem deseru jest pulpa z marakui, która dodaje egzotycznej nuty.

Ilość porcji

Liczba porcji

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Kruchy spod:

  • 220 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 40 g cukru
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Żelka:

Krem:

Kokosowy karmel:

Dodatkowo:

  • Maliny
  • Pistacje

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę pszenną połącz ze wszystkimi składnikami i wyrabiaj na gładkie, miękkie kruche ciasto.
    Owiń w folie i przełóż do lodówki na 30 min.
  2. Następnie odetnij z ciasta 1/4, a resztę rozwałkuj na kwadrat 24×24. Z 1/4 zrób ruloniki i rant dookoła. Nakłuj widelcem i piecz 25 min w 180 stopniach, góra-dół. Pozostaw do przestudzenia.
  3. Żelatynę zalej wodą i zostaw na 10 min. Pulpę marakuja podgrzej, a następnie dodaj żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia. Gotową żelkę przelej na przestudzony spód i na czas przygotowania kremu schowaj do lodówki.
  4. Zimny serek mascarpone miksuj przez chwilę, a następnie dodaj pastę tahini i ponownie miksuj. Na sam koniec dodaj partiami rozpuszczoną, białą czekoladę i dokładnie zmiksuj. Gotowy krem przełóż na żelkę marakuja, delikatnie rozprowadzając. Mazurka chowaj do lodówki na 1-2 godziny.
  5. Mleczko kokosowe doprowadź do wrzenia razem z cukrem kokosowym lub trzcinowym. Chwile gotuj, aż lekko zgęstnieje. Pozostaw do przestudzenia.
  6. Gotowy mazurek ozdób karmelem, malinami i posiekanymi pistacjami.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY