Wegetariański strogonoff z pieczarkami

Wegetariański, przepyszny, a przy tym wykwintny strogonoff z jackfruitem świetnie sprawdzi się jako sycący lunch lub elegancka kolacja. Aby przygotować to danie potrzebujesz kilku aromatycznych składników i niecałej godziny.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

45 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 2 puszki zielonego jackfruita odsączonego i opłukanego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 3 łyżki masła
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 400 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • Szczypta soli
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 250 ml gęstej śmietany
  • 2 łyżki natki pietruszki drobno pokrojonej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W garnku rozgrzej masło, a następnie zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek i pieczarki. Smaż przez 10 min.
  2. Dolej wino i gotuj całość przez 5 minut, aż sos delikatnie się zredukuje. Dodaj jackfruita, tymianek i sól.
  3. W oddzielnym naczyniu wymieszaj bulion ze skrobią i sosem Worcestershire tak, aby nie powstały grudki. Mieszankę wlej do garnka, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie, za pomocą drewnianej łyżki, rozdziel jackfruita na mniejsze kawałki.
  4. Na koniec dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  5. Danie podawaj posypane natką pietruszki.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY