Wegetariański burger z jackfruitem w sosie BBQ

Jackfruit to tropikalny owoc, który dzięki swojej włóknistej strukturze oraz absorpcji smaku i aromatu z dodanych do niego przypraw i sosów z powodzeniem stanowi substytut mięsa. Wypróbuj przepis na wege burgera i zaskocz wszystkich mięsożerców!

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

15 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 1 puszka zielonego jackfruita odsączonego, opłukanego, pokrojonego w paski
  • 3 łyżki sosu BBQ
  • 4 łyżeczki wasabi
  • Sos słodki chili do podania
  • 1/8 główki czerwonej kapusty drobno poszatkowanej
  • 1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
  • Kilka gałązek świeżej kolendry pokrojonych w większe kawałki
  • 4 bułki do burgerów
  • 4 liście sałaty
  • 1 łyżka oleju
  • Sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj jackfruita i smaż go przez 2-3 minuty. Dodaj sos BBQ, zmniejsz ogień, a następnie dolej 4 łyżki wody. Całość gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  2. W misce wymieszaj marchewkę, kapustę i kolendrę. Dodaj usmażonego jackfruita, a następnie wymieszaj całość. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Na rozgrzanej, suchej patelni podpiecz bułki, przekrojone na pół. Spód posmaruj wasabi, a następnie połóż sałatę oraz farsz. Całość polej sosem chili i przykryj górną częścią bułki.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY