Wege pasztet musztardowy z fasoli i tofu

Pasztet to bez wątpienia jedna z potraw, która obowiązkowo musi znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Tym razem Karolina Kos przygotowała przepis na wegetariańską wersję tej potrawy. Pasztet z dodatkiem oryginalnej musztardy Dijon i lubczyku podbije podniebienia największych smakoszy.

Ilość porcji

Liczba porcji

10

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

50 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 1 czubata łyżka musztardy starofrancuskiej Dijon Maille
  • 8 łyżeczek musztardy Dijon Maille na glazurę
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 puszki białej fasoli
  • 2 opakowania tofu naturalnego (2x180g)
  • 50 g suchej kaszy jaglanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka pieprz
  • 1 łyżeczka suszony lubczyk
  • 1 sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć pokrojoną cebulę oraz czosnek i smaż do zarumienienia. Fasolę odsącz z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą. Tofu osusz za pomocą papierowych ręczników. Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem i gotuj w podwójnej ilości wody, aż wchłonie cały płyn.
  2. Wszystkie składniki (oprócz musztardy na glazurę) umies w dużym naczyniu i blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli masa będzie za gęsta możesz dolać odrobinę wodą.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masę przełóż do formy i wstaw do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie wyjmij pasztet i posmaruj wierz pozostałą musztardą. Rozprowadź ją równomiernie włóż ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut.
  4. Pokrój dopiero po całkowitym wystudzeniu.

TIP: Pasztet świetnie komponuje się na kanapce z musztardą miodową Maille w towarzystwie ogórków konserwowych.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY