Wegańskie banoffee z kremem kokosowym

Szybki i smaczny deser z wegańską bitą śmietaną? To możliwe! Praktykulinarni przygotowali przepis na słodką przekąskę z użyciem kokosowego kremu do ubijania. Powstała bita śmietana w wersji vege, która w połączeniu z owocami i domową granolą tworzy niepowtarzalny deser.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

15 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 200 g kremu kokosowego do ubijania QF
  • 80 g płatków owsianych górskich
  • ½ łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
  • 2 banany pokrojone w plastry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 kostka czekolady gorzkiej 

 

Do dekoracji:

  • 4 maliny liofilizowane  

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć płatki i smaż często mieszając przez 3 minuty. Uważaj, aby nie przypalić płatków. Dodaj syrop klonowy i podgrzej razem przez 10 sekund. Następnie zdejmij z palnika i wystudź.
  2. Rodzynki zalej gorącą, przegotowaną wodą, odstaw na 10 minut. Odcedź, zblenduj razem z masłem orzechowym. W razie potrzeby, aby łatwiej było miksować, dodaj 2-3 łyżki wody, w której moczyły się rodzynki.
  3. Banany pokrój, skrop sokiem z cytryny. Czekoladę zetrzyj na tarce, pokrusz maliny, a krem kokosowy krótko ubij.
  4. Do szklanek nałóż porcję granoli. Potem ułóż warstwę bananów, karmel z rodzynek i porcję bitej śmietany kokosowej. Całość posyp czekoladą i malinami.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY