Wegański sernik na zimno z truskawkami i nasionami chia o_chochelka

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Brak głosów do tej pory.

Macie ochotę na coś słodkiego? Zuzanna z o_chochelka przychodzi z pomocą! Kokos i truskawki to naprawdę dobrane połączenie. Dzięki zastosowaniu mleczka kokosowego do masy ciasta oraz agaru zamiast żelatyny stworzycie deser, którym będziecie mogli poczęstować swoich wege przyjaciół.

Ilość porcji

Liczba porcji

10

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

20 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Spód:

  • 100 g płatków owsianych
  • 50 ml ciepłej wody
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki erytrytolu

Masa kokosowa:

Galaretka:

  • 3 łyżeczki Agar agar  Quality Food
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Płatki owsiane zalej ciepłą wodą i odstaw na 15 minut, aby napęczniały. Następnie wszystkie składniki na spód umieść w kielichu blendera i zblendujna gładką masę.
  2. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj olejem kokosowym, dno i boki z zewnątrz zabezpiecz folią spożywczą, aby uniknąć nieszczelności. Spód tortownicy wylep masą kakaową i włóż do lodówki.
  3. W rondelku umieść mleczko kokosowe i mleczko kokosowe skondensowane, lekko podgrzej. Dodaj nasiona chia i odstaw na ok. 30 minut, aż napęcznieją. Po tym czasie dodaj agar, całość zagotuj.
  4. Gorącą masę wylej do tortownicy, odstaw do stężenia i wystudzenia.
  5.  Gdy masa kokosowa wystygnie, ułóż na niej pokrojone na połówki truskawki.
  6. Przygotuj galaretkę: w rondelku zagotuj wodę z sokiem z cytryny i agarem. Gorącą galaretkę wylej na truskawki i odstaw do całkowitego stężenia i wystudzenia.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY