Wegański sernik na zimno z truskawkami i nasionami chia o_chochelka
Macie ochotę na coś słodkiego? Zuzanna z o_chochelka przychodzi z pomocą! Kokos i truskawki to naprawdę dobrane połączenie. Dzięki zastosowaniu mleczka kokosowego do masy ciasta oraz agaru zamiast żelatyny stworzycie deser, którym będziecie mogli poczęstować swoich wege przyjaciół.
SKŁADNIKI
Spód:
- 100 g płatków owsianych
- 50 ml ciepłej wody
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki erytrytolu
Masa kokosowa:
- 400 ml Mleczka kokosowego BIO 17-19% House of Asia
- 200 ml Mleczka kokosowego skondensowanego Quality Food
- 4 łyżki Nasion chia Quality Food
- 2 łyżeczki Agar agar Quality Food
- 1 szklanka napoju roślinnego, np. owsianego
Galaretka:
- 3 łyżeczki Agar agar Quality Food
- 500 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Płatki owsiane zalej ciepłą wodą i odstaw na 15 minut, aby napęczniały. Następnie wszystkie składniki na spód umieść w kielichu blendera i zblendujna gładką masę.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj olejem kokosowym, dno i boki z zewnątrz zabezpiecz folią spożywczą, aby uniknąć nieszczelności. Spód tortownicy wylep masą kakaową i włóż do lodówki.
- W rondelku umieść mleczko kokosowe i mleczko kokosowe skondensowane, lekko podgrzej. Dodaj nasiona chia i odstaw na ok. 30 minut, aż napęcznieją. Po tym czasie dodaj agar, całość zagotuj.
- Gorącą masę wylej do tortownicy, odstaw do stężenia i wystudzenia.
- Gdy masa kokosowa wystygnie, ułóż na niej pokrojone na połówki truskawki.
- Przygotuj galaretkę: w rondelku zagotuj wodę z sokiem z cytryny i agarem. Gorącą galaretkę wylej na truskawki i odstaw do całkowitego stężenia i wystudzenia.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY