Wegański mazurek kajmakowy z kremem kokosowym

Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkich wypieków. Teraz będą dostępne także dla wegan! Spróbuj przepisu na wielkanocny mazurek w wersji wege. Dżem morelowy i masa kajmakowa na bazie mleczka kokosowego i miodu to gwarancja smacznych świąt!

Ilość porcji

Liczba porcji

8

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

90 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Ciasto na spód:

  • 120 g mąki pszennej
  • 50  g mąki ziemniaczanej
  • 30 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g oleju kokosowego (w formie stałej)
  • 2-4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Masa kajmakowa:

Dekoracja:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodaj olej kokosowy (w formie stałej) i zmiksuj mikserem, aż otrzymasz kruszonkę. Dodawaj stopniowo zimną wodę w takiej ilości, aby składniki połączyły się w gładkie i jednolite ciasto. Przełóż ciasto do woreczka i schłodź przez 40 minut.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż spód małej formy (o wymiarach 21 x 26 cm). Widelcem zrób dekorację na brzegu, spód nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut lub na złoty kolor.
  3. Ciasto wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź. Możesz pozostawić je w formie lub bardzo ostrożnie wyjąć – tak, aby się nie połamało.
  4. Do średniego garnka wsyp cukier i rozprowadź go po całej powierzchni dna. Podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania przez kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze mocno brązowej barwy. Dodaj mleczko kokosowe i cały czas mieszając drewnianą łyżką gotuj całość na gładką masę. Następnie dodaj miód i gotuj masę przez około 10 minut na małym ogniu, aż zgęstnieje. Całkowicie ostudź.
  5. Odłóż 1/8 szklanki otrzymanej masy (na polewę toffi) a do reszty zimnej polewy dodaj chłodny (stały) olej kokosowy. Krótko miksuj np. blenderem na gładką masę.
  6. Udekoruj spód mazurka – wystudzony spód posmaruj dżemem. Część „kajmaku” możesz wycisnąć szprycą, resztę rozsmaruj na spodzie. Udekoruj migdałami i orzechami włoskimi. Skrop odłożoną polewą toffee. Ubij mleczko kokosowe na sztywną masę i szprycą nałóż na mazurka. Przed podaniem schłodź w lodówce.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY