Wegański majonez z kalafiora z solą Kala Namak

Twoi goście, którzy wkrótce zasiądą przy wielkanocnym stole, unikają mięsa? Zaskocz ich i przygotuj dla nich wegański majonez! Do jego wykonania, według przepisu Karoliny Kos, wystarczy tylko kilka składników. Sekretnym dodatkiem jest sól Kala Namak, dzięki której majonez zyska swój jajeczny smak.

Ilość porcji

Liczba porcji

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

20 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 1 płaska łyżeczka soli Kala Namak QF
  • 2 łyżki musztardy Dijon Maille
  •  ½ średniego kalafiora (ok. 400-450g)
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kalafior podziel na różyczki i gotuj do miękkości we wrzątku lub na parze. Zostaw do wystudzenia.
  2. Kalafior blenduj z pozostałymi składnikami i przyprawami (poza olejem) do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
  3. Na koniec dodaj olej i ponownie blenduj. W razie potrzeby dopraw do smaku. Gotowy majonez odstaw do lodówki, aby smaki się „przegryzły”.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY