Wegański majonez z kalafiora z solą Kala Namak
Twoi goście, którzy wkrótce zasiądą przy wielkanocnym stole, unikają mięsa? Zaskocz ich i przygotuj dla nich wegański majonez! Do jego wykonania, według przepisu Karoliny Kos, wystarczy tylko kilka składników. Sekretnym dodatkiem jest sól Kala Namak, dzięki której majonez zyska swój jajeczny smak.
SKŁADNIKI
- 1 płaska łyżeczka soli Kala Namak QF
- 2 łyżki musztardy Dijon Maille
- ½ średniego kalafiora (ok. 400-450g)
- ½ szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kalafior podziel na różyczki i gotuj do miękkości we wrzątku lub na parze. Zostaw do wystudzenia.
- Kalafior blenduj z pozostałymi składnikami i przyprawami (poza olejem) do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
- Na koniec dodaj olej i ponownie blenduj. W razie potrzeby dopraw do smaku. Gotowy majonez odstaw do lodówki, aby smaki się „przegryzły”.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY