Wegański deser z marakują
Wraz z Zuzanną przychodzimy do Was z przepisem na wegański, tropikalny deser. Oprócz truskawek przydadzą Wam się: kremowe mleczko kokosowe House of Asia, skondensowane mleczko kokosowe QF, Agar Agar oraz pulpa z marakui.
SKŁADNIKI
Warstwa kokosowa:
- 1 puszka Mleczka kokosowego BIO 17-19% House of Asia
- 1 puszka Mleczka kokosowego skondensowanego Quality Food
- 2 łyżeczki Agar Agar Quality Food
- 1 łyżeczka erytrytolu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Warstwa truskawkowa:
- 2 łyżeczki Agar Agar Quality Food
- 500 g truskawek
- 2 płaskie łyżki erytrytolu
Dodatkowo:
- 1 puszka Pulpy z Marakui 170 g Quality Food
- świeża mięta do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mleczko kokosowe przełóż do rondelka, odkładając 2 łyżki. Dodaj mleczko skondensowane, erytrytol i zagotuj.
- Do odłożonego mleczka kokosowego dodaj skrobię ziemniaczaną, wymieszaj, a następnie połącz z zawartością rondelka. Całość ponownie zagotuj, a potem rozlej do 4 szklaneczek.
- Masa powinna stężeć w czasie potrzebnym na przygotowanie warstwy truskawkowej. Truskawki zblenduj na mus. Przełóż do rondelka, dodaj erytrytol, agar i zagotuj.
- Wylej na stężałą warstwę kokosową (może być wciąż ciepła). Odstaw do wystudzenia i stężenia. Przed podaniem, na wierzch wyłóż pulpę z marakui i udekorować świeżą mięta.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY