Wegańska szakszuka z solą Kala Namak

Szakszuka to śniadaniowy hit! Ten pochodzący z Bliskiego Wschodu poranny klasyk z reguły przygotowywany jest z pomidorów, jajek i bazylii. Teraz jednak warto spróbować wegańskiej wersji, z tofu i solą Kala Namak. Jeśli jesteś miłośnikiem pikantnych i wytrawnych smaków, to ta propozycja jest właśnie dla Ciebie.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŚREDNIE

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • ½ łyżeczki soli kala namak
  • 1 łyżeczka pasty z chili
  • 1 łyżka pasty z czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g tofu pokrojonego w kostkę
  • 400 g pomidorów krojonych
  • 150 g pomidorków koktajlowych przekrojone na pół
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
  • 1 awokado
  • 1 limonka pokrojona w cząstki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Pokrojone tofu zamarynuj w sosie sojowym oraz słodkiej i ostrej papryce. Posól delikatnie solą kala namak. Odstaw na 5 minut.
  2. Rozgrzej patelnię i wlej oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę i paprykę. Dodaj pastę z czosnku i chili oraz kumin i smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj pomidory z puszki i pomidorki cherry i duś całość przez 5-6 minut. Zrób wgłębienia i w każde z nich wyłóż zamarynowane tofu . Przykryj i smaż przez 5-6 minut .
  3. Na gotową szakszukę połóż pokrojone awokado i posyp świeżą kolendrą .
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY