Wegańska szakszuka z solą Kala Namak
Szakszuka to śniadaniowy hit! Ten pochodzący z Bliskiego Wschodu poranny klasyk z reguły przygotowywany jest z pomidorów, jajek i bazylii. Teraz jednak warto spróbować wegańskiej wersji, z tofu i solą Kala Namak. Jeśli jesteś miłośnikiem pikantnych i wytrawnych smaków, to ta propozycja jest właśnie dla Ciebie.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- ½ łyżeczki soli kala namak
- 1 łyżeczka pasty z chili
- 1 łyżka pasty z czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g tofu pokrojonego w kostkę
- 400 g pomidorów krojonych
- 150 g pomidorków koktajlowych przekrojone na pół
- 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
- 1 awokado
- 1 limonka pokrojona w cząstki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Pokrojone tofu zamarynuj w sosie sojowym oraz słodkiej i ostrej papryce. Posól delikatnie solą kala namak. Odstaw na 5 minut.
- Rozgrzej patelnię i wlej oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę i paprykę. Dodaj pastę z czosnku i chili oraz kumin i smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj pomidory z puszki i pomidorki cherry i duś całość przez 5-6 minut. Zrób wgłębienia i w każde z nich wyłóż zamarynowane tofu . Przykryj i smaż przez 5-6 minut .
- Na gotową szakszukę połóż pokrojone awokado i posyp świeżą kolendrą .
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY