Vege fish and chips z kwiatów bananowca

Ryba z frytkami to obiadowy klasyk. Miłośników klasycznej panierki z rybnym wypełnieniem i smażonych frytek jest wielu. Tymczasem Praktykulinarni stawiają na wegańską wersję tego popularnego dania. Tylko kilka składników wystarczy by kwiat bananowca zamienić w apetyczne i treściwy posiłek.

Ilość porcji

Liczba porcji

2

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

20 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 250 g kwiatu bananowca banana blossom
  • ½ liścia Nori
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek mąki
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
  • 2 łyżki majonezu wegańskiego
  • 1 łyżki jogurtu sojowego
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki posiekanych kaparów
  • 150 g mrożonego groszku
  • 3 duże ziemniaki pokrojone na frytki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kwiaty bananowca opłucz z zalewy, dokładnie odsącz.
  2. Na talerz wsyp 2 łyżki mąki, dodaj paprykę w proszku, pokruszone listki nori i wymieszaj. Do miski wsyp resztę mąki, wlej tyle zimnej wody, żeby uzyskać bardzo gęste ciasto naleśnikowe (ok. 100 ml). Dodaj 2 łyżki sosu sojowego. Przypraw pieprzem.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój. Wymieszaj z łyżką oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na ok. 25 minut. Frytki możesz też usmażyć.
  4. Groszek zalej przegotowaną, gorącą wodą, po 5 minutach odcedź.
  5. Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj resztę sosu sojowego, sok z cytryny, szczypior i kapary.
  6. Kwiaty bananowca panieruj w mące z dodatkami, potem w gęstym cieście naleśnikowym. Smaż na złoty kolor, obracając w trakcie. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  7. Podawaj z frytkami, groszkiem i sosem.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY