Tofu satay z sosem orzechowym

Skuś się na wegetariańską wersję azjatyckiego szaszłyka, czyli satay z tofu. Dzięki użyciu koreańskiej pasty bulgogi danie nabiera głębokiego smaku i aromatu. Sataye możesz podać z ryżem jaśminowym. Przepis powstał we współpracy z influencerem Czarna Wisienka.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

LEKKO-PIKANTNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

30 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŚREDNIE

SKŁADNIKI

Sos orzechowy:

 

Do podania:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W misce wymieszaj pastę Bulgogi i przyprawę curry. Wrzuć tofu i dokładnie natrzyj je marynatą. Odstaw do lodówki na 10 minut, a następnie nabij kawałki tofu na patyczki do szaszłyków.
  2. W garnuszku rozgrzej oliwę i podsmaż szalotkę, czosnek i papryczkę chili. Podsmaż przez 2-3 minuty, a następnie dodaj sos sojowy, masło orzechowe, cukier kokosowy i krem kokosowy. Dokładnie wymieszaj i dodaj sok z limonki. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż sataye z obu stron na złoty kolor.
  4. Gotowe sataye posyp sezamem i kolendrą. Podawaj z sosem orzechowym, sosem chili i sokiem z limonki.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY