Temari sushi z sosem sojowym Yamasa
Nazwa temari, czyli kuleczek sushi pochodzi od ozdobnych kul, które niegdyś wykonywano z nici ze starych kimon lub innych materiałów. Przygotowując ten japoński specjał możesz użyć swoich ulubionych dodatków, tworząc niepowtarzalne danie. Przepis powstał we współpracy z Praktykulinarni.
SKŁADNIKI
Ryż:
- 500 g ryżu do sushi
- 12 łyżek octu ryżowego
- 6 łyżeczek cukru trzcinowego
Dodatki:
- 3 łyżki sosu Teriyaki
- 1 łyżeczka sosu sojowego do sushi light
- 6 pasków tykwy
- ½ arkusza nori pociętego w paski
- 100 g łososia lub pstrąga wędzonego
- 100 g tofu naturalnego pokrojonego w cienkie plastry
- 1 marchew pokrojona w cienkie plastry
- ½ cukinii pokrojonej w cienkie plastry
- 1 ogórek pokrojony w cienkie plastry
- 2 jajka
- Cukier lub miód do smaku
- 1 łyżka oleju
- ½ awokado pokrojonego w paski
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ mango pokrojonego w paski
Do dekoracji:
- Sezam
- Szczypiorek
- Kiełki
- Kawior
Do podania:
- Sos sojowy light
- Wasabi
- Imbir marynowany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ryż przygotuj według naszego przepisu.
- Aby przygotować kinshi tamago, w miseczce roztrzep jajka, a następnie dodaj sos sojowy i cukier lub miód. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wlej jaja. Podsmaż je z obu stron tworząc cienki omlet. Zdejmij z patelni, a następnie złóż na 4 części i potnij na paseczki o szerokości 2-3 mm.
- Ugotowany ryż podziel na porcje za pomocą łyżki do lodów, a następnie ułóż na talerzu i przykryj folią spożywczą.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż marchew oraz cukinię. Dodaj łyżkę sosu Teriyaki i wymieszaj. Ostudź, a następnie rozdziel wszystkie paski. Na tej samej patelni podsmaż tofu i dopraw odrobiną sosu Teriyaki.
PRZEPISY