Temaki sushi z łososiem i pastą wasabi S&B
SKŁADNIKI
- 250 g Ryżu do sushi House of Asia
 - 6 arkuszy Liści Nori alg morskich House of Asia
 - Pasta wasabi S&B
 - 3,5 łyżki Octu ryżowego House of Asia
 - 250 ml wody
 - 2 łyżki cukru
 - 0,5 łyżeczki soli
 - 1 świeże ogórki
 - około 250 g świeżego łososia
 
Opcjonalnie:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ryż do sushi dokładnie opłucz w zimnej wodzie. Powtarzaj tę czynność do czasu, aż woda będzie całkowicie czysta.
 - Do garnka dodaj opłukany ryż i wlej wodę w proporcji 1:1, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, a następnie odstaw na 15 minut (nie odkrywaj pokrywki!).
 - W międzyczasie przygotuj zaprawę, do miski dodaj ocet ryżowy, cukier i sól. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
 - Gorący ryż przełóż do dużej miski i stopniowo wlewaj zaprawę. Całość delikatnie mieszaj, starając się nie uszkodzić ziarenek. W międzyczasie możesz wachlować ryż, aby go schłodzić.
 - Ryż przykryj wilgotną ściereczką, aby nie wysechł.
 - Świeżego łososia umyj, zdejmij skórę i potnij w paski o długości około 4 cm.
 - Ogórka ze skórką potnij w cienkie paski usuwając gniazdo nasienne, a sałatę porwij na mniejsze kawałki.
 - Wodorosty nori przetnij na pół.
 - Arkusz nori ułóż błyszczącą stroną do dołu. Na jego połowie rozprowadź cienką warstwę ryżu i posmaruj odrobiną wasabi. Teraz lekko pod kątem ułóż sałatę, łososia oraz ogórki.
 - Całość zwiń w rożek, zaczynając od lewego, dolnego rogu.
 - Końcówkę nori przyklej za pomocą ziarenka ryżu.
 - Temaki możesz udekorować majonezem i sezamem oraz dodać odrobinę sosu sojowego.
 
SPRAWDŹ
			
			POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
			
			POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY