Temaki sushi z łososiem i pastą wasabi S&B
SKŁADNIKI
- 250 g Ryżu do sushi House of Asia
- 6 arkuszy Liści Nori alg morskich House of Asia
- Pasta wasabi S&B
- 3,5 łyżki Octu ryżowego House of Asia
- 250 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 świeże ogórki
- około 250 g świeżego łososia
Opcjonalnie:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ryż do sushi dokładnie opłucz w zimnej wodzie. Powtarzaj tę czynność do czasu, aż woda będzie całkowicie czysta.
- Do garnka dodaj opłukany ryż i wlej wodę w proporcji 1:1, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, a następnie odstaw na 15 minut (nie odkrywaj pokrywki!).
- W międzyczasie przygotuj zaprawę, do miski dodaj ocet ryżowy, cukier i sól. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Gorący ryż przełóż do dużej miski i stopniowo wlewaj zaprawę. Całość delikatnie mieszaj, starając się nie uszkodzić ziarenek. W międzyczasie możesz wachlować ryż, aby go schłodzić.
- Ryż przykryj wilgotną ściereczką, aby nie wysechł.
- Świeżego łososia umyj, zdejmij skórę i potnij w paski o długości około 4 cm.
- Ogórka ze skórką potnij w cienkie paski usuwając gniazdo nasienne, a sałatę porwij na mniejsze kawałki.
- Wodorosty nori przetnij na pół.
- Arkusz nori ułóż błyszczącą stroną do dołu. Na jego połowie rozprowadź cienką warstwę ryżu i posmaruj odrobiną wasabi. Teraz lekko pod kątem ułóż sałatę, łososia oraz ogórki.
- Całość zwiń w rożek, zaczynając od lewego, dolnego rogu.
- Końcówkę nori przyklej za pomocą ziarenka ryżu.
- Temaki możesz udekorować majonezem i sezamem oraz dodać odrobinę sosu sojowego.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY