Tataki z łososia z sosem sojowym Yamasa

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Tataki to po japońsku ryba krótko smażona lub gotowana na dużym ogniu, której środek pozostaje surowy. To bardzo prosta, ale efektowna i smaczna potrawa. Będzie smakować jeszcze lepiej w połączeniu ze słodko wytrawnym sosem teriyaki.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

35 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 50 g sosu teriaki
  • 2-3 łyżki sezamu białego
  • 400 g filetu z łososia
  • Sól, pieprz, cukier do przyprawienia ryby
  • 2 łyżki kolendry
  • 1 limonka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Przypraw łososia solą i pieprzem. Rozgrzej mocno patelnię i smaż rybę z każdej strony po parę sekund, tak aby w środku pozostała surowa. Zdejmij z patelni, posmaruj sosem teriyaki i posyp sezamem. Wstaw do lodówki na minimum 10 minut. Następnie pokrój łososia w plastry.
  2. Plastry łososia podawaj z ulubioną sałatką, a całość skrop sokiem z limonki.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY