Tarta z makiem i konfiturą z czerwonej borówki

Świąteczna wariacja na temat makowca? Skuś się na smakowitą tartę z makiem i konfiturą z czerwonej borówki. Charakterystyczny smak maku doskonale komponuje się ze słodko-kwaśną nutą brusznicy, tworząc wyjątkowy deser, nie tylko od święta. Przepis powstał we współpracy z Fly me to the spoon.

Ilość porcji

Liczba porcji

8

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

60 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka erytrolu
  • ½ łyżeczki soli

Masa makowa:

  • 200  mielonego maku
  • 200 ml mleka
  • 30 g masła
  • ½ szklanki erytrolu
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 ubite na sztywno białka

Dodatkowo:

  • 200 g konfitury z czerwonej borówki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 pomarańcza pokrojona w plasterki
  • ½ szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • Kilka świeżych żurawin

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na stolnicę wyłóż wszystkie składniki na ciasto i dokładnie zagnieć je, tworząc spójną masę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180°C (góra dół). Okrągłą formę posmaruj olejem. Ciasto rozwałkuj, włóż do formy, a następnie nakłuj spód widelcem. Piecz przez 15 minut.
  3. W rondlu wymieszaj mak, mleko, masło, erytrol i syrop. Gotuj na małym ogniu aż masa stanie się gęsta. Ostudź, a następnie dodaj pozostałe składniki. Delikatnie wymieszaj. Gotową masę wyłóż na podpieczony spód, a wierzch posmaruj konfiturą z borówek. Piecz przez 45 minut.
  4. W rondelku wymieszaj wodę z cukrem, a następnie dodaj plastry pomarańczy. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Odcedź i ostudź.
  5. Tartę udekoruj pomarańczami, żurawiną i rozmarynem.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY