Tarta z kurczakiem, jajkiem i musztardą Maille Jakjalubiejesc
Nie masz pomysłu na Wielkanoc? Sięgnij po przepis od Moniki Jakjalubiejesc. Super szybka, ale imponująca i przepyszna tarta z ciasta francuskiego z masą jajeczno-musztardową.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki Sezamu białego House of Asia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 50 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 1 mała szalotka
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- 1 duża pierś z kurczakapokrojona w kostkę
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- Sól, pieprz
- 2 ugotowane jajka
- Oliwa z oliwek
Masa jajeczna:
- 2 łyżki Musztardy miodowej Maille
- 100 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 jajka
- 2-3 łyżki tartej mozzarelli lub sera żółtego
- Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Naczynie ceramiczne wyłóż papierem (tym od ciasta fr.) i ciastem francuskim. Przy końcu ciasta odetnij kilka pasków o szerokości 1 cm (z nich będzie kratka na wierzchu tarty).
2. Następnie ciasto posmaruj mlekiem i nakłuj widelcem. Piecz w 210’C ok. 18-20 min (do lekkiego przypieczenia).
3. W międzyczasie na patelni podsmaż pokrojoną szalotkę, przeciśnięty czosnek i szpinak. Całość dopraw i wymieszaj do momentu, aż szpinak zmniejszy objętość.
4. Na tej samej patelni podsmaż kurczaka, doprawiając papryką, curry, solą i pieprzem.
5. Do miseczki wbij świeże jajka, dolej śmietankę, wsyp ser i dodaj musztardę miodową Maille. Dopraw i całość wymieszaj.
6. Na podpieczony spód wyłóż szpinak, kawałki kurczaka, ugotowane jajka i wylej masę musztardowo-jajeczną. 7. Na górę tarty ułóż kratkę z cienkich pasków ciasta francuskiego (paski posmaruj mlekiem i posyp sezamem. Piecz w 200’C ok. 20 min (termoobieg).