Tarta serowa z mango i kokosem Pysznie czy przepysznie

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 29

Brak głosów do tej pory.

Mango i kokos to jedno z naszych ulubionych połączeń. Dlatego razem z Moniką Pysznieczyprzepysznie mamy dla Was przepis, który z powodzeniem możecie wykonać na świąteczny stół. Do zrobienia tej tarty idealnie nada się kremowe mleczko kokosowe Kara i egzotycznie pyszna pulpa mango.

Ilość porcji

Liczba porcji

12

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

40 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

SKŁADNIKI NA FORMĘ 24 CM:

CIASTO:

  • 150 g mąki pszennej 450
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 100 g masła extra 82%
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 200 ml Kremu kokosowego Kara UHT 23—26%
  • 2,5 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody
  • 30 ml gorącego mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 300 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego

Mus mango:

DODATKOWO:

  • Plastry mango lub brzoskwini
  • Świeża żurawina
  • Rozmaryn

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wszystkie składniki na ciasto posiekaj nożem, aż zacznie powstawać kruszonka.
  2.  Zagnieć ją rękami na jednolite ciasto. Kruche ciasto posyp mąką i rozwałkuj na wielkość nieco większy niż średnica formy. Ciasto powinno nachodzić na brzegi formy.
  3. Ciasto nawiń na wałek i przenieś do formy. Wyrównaj brzegi. Tak przygotowaną formę z ciastem włóż do zamrażarki na 30 min. Przed pieczeniem ciasto nakłuj widelcem.
  4. Piekarnik nagrzej do 175*C góra- dół. Kruchy spód piecz około 20-25 min, aż nabierze złotego koloru.

Masa serowa:

  1. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia na 10 min.
  2. Do misy miksera wlej schłodzony krem kokosowy Kara, schłodzoną śmietankę kremówkę 36% i cukier puder. Całość ubij na najwyższych obrotach miksera, ale nie na sztywno. Stopniowo dodawaj ser twarogowy ( w 3 porcjach) i zmiksuj tylko do połączenia.
  3. Do napęczniałej żelatyny dodaj gorące mleko i wymieszaj do rozpuszczenia. Zawartość miseczki wlej do masy twarogowo-śmietanowej, jednocześnie energicznie ją miksując. Masę przelać na kruchy spód i schłodź w lodówce, aż stężeje.

Mus mango:

1. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 min. Pulpę z mango wymieszaj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Zagotuj i dodaj napęczniałą żelatynę. Całość wymieszaj, wystudź i wylej na masę twarogową.

Tatrę udekoruj plastrami mango lub brzoskwini, świeżą żurawiną i rozmarynem.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY