Tapenada z oliwkami Kalamata i pastą z czosnku

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Tapenada to prowansalska pasta na bazie oliwek, kaparów oraz oliwy. Dzięki użyciu oliwek Kalamata, posiada głęboką, ciemną barwę, która doskonale kontrastuje na pszennym pieczywie. Przygotuj ją np. jako przekąskę na spotkanie ze znajomymi.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

10 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Do podania: 

  • 1 łyżeczka pasty z czosnku
  • Bagietka francuska
  • 2 łyżki masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do miski włóż wszystkie składniki i zblenduj całość tak, aby widoczne były malutkie kawałki oliwek.
  2. Bagietkę pokrój na kromki o grubości około 2 cm.
  3. Piekarnik rozgrzej do 190°C. W miseczce wymieszaj masło z pastą czosnkową, a następnie posmaruj kromki pastą z czosnku. Włóż je na blachę i piecz przez 4-5 minut.
  4. Chrupiące grzanki podawaj z pastą z oliwek.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY