Tapenada z oliwkami Kalamata i pastą z czosnku
Tapenada to prowansalska pasta na bazie oliwek, kaparów oraz oliwy. Dzięki użyciu oliwek Kalamata, posiada głęboką, ciemną barwę, która doskonale kontrastuje na pszennym pieczywie. Przygotuj ją np. jako przekąskę na spotkanie ze znajomymi.
SKŁADNIKI
- 200 g oliwek Kalamata bez pestek
- 4 łyżki oliwy z oliwek Kalamata
- 1 łyżeczka pasty z czosnku
- 1 łyżka kaparów
- 3 fileciki anchovies
- 1 łyżka pomidorów suszonych posiekanych
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Pieprz czarny świeżo mielony
Do podania:
- 1 łyżeczka pasty z czosnku
- Bagietka francuska
- 2 łyżki masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski włóż wszystkie składniki i zblenduj całość tak, aby widoczne były malutkie kawałki oliwek.
- Bagietkę pokrój na kromki o grubości około 2 cm.
- Piekarnik rozgrzej do 190°C. W miseczce wymieszaj masło z pastą czosnkową, a następnie posmaruj kromki pastą z czosnku. Włóż je na blachę i piecz przez 4-5 minut.
- Chrupiące grzanki podawaj z pastą z oliwek.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY