Szaszłyki z kurczaka w sosie BBQ galbi O’Food
Razem z Praktykulinarni zapraszamy Was na grilla w koreańskim stylu. Dlaczego koreańskim? Ano dlatego, że Beata do marynaty użyła unikatowej marynaty bazującej na przecierze z owoców i naturalnie warzonym sosie sojowym sprowadzonej prosto z Korei. Dzięki niej kurczak będzie soczysty i aromatyczny o ciekawej słodko-pikantnej nucie.
SKŁADNIKI
Marynata:
- 2 łyżeczki pasty z chili House of Asia
- 1 duża łyżeczka pasty z imbiru House of Asia
- 3 łyżki sosu sojowego House of Asia
- 4 łyżki marynaty do mięsa wołowego galbi BBQ 280g O’Food
- 2 ząbki czosnku
Szaszłyki:
- 500 g filetu z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża cukinia
Ogórki marynowane:
- 4 łyżki octu ryżowego House of Asia
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1,5 łyżeczki wcześniej uprażonego sezamu House of Asia
- 6 sztuk ogórków gruntowych
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 0,5-1 łyżeczki ostrej
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Filet i warzywa pokrój. Większe pieczarki przetnij na pół, te o wielkości zbliżonej do kawałków mięsa, zostaw w całości.
- Przygotuj zalewę do kurczaka. Do miski wlej sos sojowy, dodaj imbir i chili, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej marynatę Korean BBQ. Wymieszaj. Włóż pokrojone mięso, odstaw na co najmniej 30 minut.
- Na patyczki do szaszłyków nabij kawałki kurczaka i warzywa. Grilluj przez ok. 10-12 minut, obracając co 2-3 minuty.
- Do miski wlej ocet, sos sojowy, dodaj cukier i ostrą paprykę. Wymieszaj, wrzuć ogórki pokrojone na plasterki (nie trzeba ich obierać), dorzuć sezam i szczypior. Wymieszaj. Odstaw na co najmniej 20 minut (takie ogórki możesz przygotować dzień wcześniej).
- Szaszłyki podawaj z ogórkami, dodatkowym dipem Korean BBQ oraz pieczywem np. krótko grillowanym chlebkiem pita.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY