Świąteczny tort śmietankowy z jeżyną i pomarańczą Darbo

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Smyk w kuchni przygotowała przepis na kusząco puszysty tort idealny na święta i inne ważne dla Was okazje. Dodatek dwóch konfitur od Darbo – jeżyna oraz pomarańcza przełamują słodycz lekką kwasowością tworząc wyjątkową fuzję smaków.

Ilość porcji

Liczba porcji

8

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

50 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 5 jaj L
  • 300 g cukru pudru
  • 300 g mąki tortowej

Poncz:

  • 250 ml wrzącej wody
  • 80 ml cytrynówki
  • 2 łyżki syropu waniliowego

 

  • 750 ml śmietanki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do miski wbij jajka i utrzyj je trzepaczką, aż masa stanie się jasna i sztywna. Dodaj cukier puder i nadal ubijaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, tworząc gładką konsystencję.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180°C (dół). Masę wlej do okrągłej formy i piecz przez 35-40 minut na jasnozłoty kolor.
  3. Do miski wlej śmietankę i za pomocą trzepaczki wymieszaj ją z serkiem marcarpone i cukrem, tworząc sztywny krem.
  4. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na poncz.
  5. Gotowy biszkopt przekrój na trzy części, a każdą z nich nasącz ponczem. Na pierwszą z nich wyłóż krem orz Darbo jeżyna, na drugi wyłoż krem z Darbo pomarańcza, a na ostatni wyłącznie krem.
  6. Gotowy tort włóż do lodówki na około 30 minut.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRODUKTY

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY