Świąteczny sernik z marakują Świąteczny sernik

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 27

Brak głosów do tej pory.

Jeśli należysz do teamu sernika bez rodzynek, to dobrze trafiłeś. Smukłe Widelce przygotowała idealną propozycję na święta z wykorzystaniem skondensowanego mleczka kokosowego i orzeźwiającej pulpy z marakui. Słodki smak kokosa i rześka pulpa współgrają w tym przepisie idealnie. Koniecznie wypróbuj go w domu.

Ilość porcji

Liczba porcji

10

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

20 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

Spód:

  • 100 g kruchych ciastek kakaowych
  • 50 g roztopionego masła

Masa serowa:

Polewa:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. W mikserze ubij składniki na sernik, tylko do ich połączenia.
2. Ciastka pokrusz i zagnieć z masłem, by powstała jednolita masa (możesz użyć malaksera: najpierw za jego pomocą rozkrusz ciastka, później dodaj masło).
3. Na dno okrągłej blachy (26 cm) wyłożonej papierem rozłóż równomiernie spód i wylej masę serową.
4. Piecz w kąpieli wodnej (na blasze z wodą) przez ok. 60 minut w 170 st.
5. Ostudź sernik.
6. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami wody i poczekaj, aż napęcznieje. Następnie miskę z żelatyną włóż do miski z gorącą wodą, aż żelatyna się całkiem rozpuści. Dolej pulpę. Polej nią ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut, żeby się ścięło.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY