Świąteczny sernik z marakują Świąteczny sernik
Jeśli należysz do teamu sernika bez rodzynek, to dobrze trafiłeś. Smukłe Widelce przygotowała idealną propozycję na święta z wykorzystaniem skondensowanego mleczka kokosowego i orzeźwiającej pulpy z marakui. Słodki smak kokosa i rześka pulpa współgrają w tym przepisie idealnie. Koniecznie wypróbuj go w domu.
SKŁADNIKI
Spód:
- 100 g kruchych ciastek kakaowych
- 50 g roztopionego masła
Masa serowa:
- Puszka Skondensowanego mleczka kokosowego 200 ml QF Quality Food
- 1 kg twarogu mielonego
- 4 jaja
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Polewa:
- Puszka Pulpy z marakui 170 g QF Quality Food
- 1 płaska łyżka żelatyny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. W mikserze ubij składniki na sernik, tylko do ich połączenia.
2. Ciastka pokrusz i zagnieć z masłem, by powstała jednolita masa (możesz użyć malaksera: najpierw za jego pomocą rozkrusz ciastka, później dodaj masło).
3. Na dno okrągłej blachy (26 cm) wyłożonej papierem rozłóż równomiernie spód i wylej masę serową.
4. Piecz w kąpieli wodnej (na blasze z wodą) przez ok. 60 minut w 170 st.
5. Ostudź sernik.
6. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami wody i poczekaj, aż napęcznieje. Następnie miskę z żelatyną włóż do miski z gorącą wodą, aż żelatyna się całkiem rozpuści. Dolej pulpę. Polej nią ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut, żeby się ścięło.