Świąteczny piernik dla spóźnialskich Mientablog

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 24

Brak głosów do tej pory.

Świąteczne ciasto w 4 krokach i w 10 minut? Tak to możliwe! Za sprawą mleczka kokosowego House of Asia, piernik będzie niezwykle wilgotny, a mleczko skondensowane QF sprawdzi się idealnie zamiast lukru. Za przepis dziękujemy Mientablog.

Ilość porcji

Liczba porcji

12

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

10 min

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 130 ml Mleczka kokosowego 17-19% House of Asia
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika dobrej jakości
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • skórka starta z całej pomarańczy
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 30 g płynnego miodu
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka

Dodatkowo:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
2. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich mokre. Dokładnie wymieszaj i przelej do formy do pieczenia np. na babkę.
3. Piecze 35 minut (do suchego patyczka).
4. Upieczone ciasto wystudź, polej mleczkiem skondensowanym i ozdób żurawiną.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY