Świąteczny piernik dla spóźnialskich Mientablog
Świąteczne ciasto w 4 krokach i w 10 minut? Tak to możliwe! Za sprawą mleczka kokosowego House of Asia, piernik będzie niezwykle wilgotny, a mleczko skondensowane QF sprawdzi się idealnie zamiast lukru. Za przepis dziękujemy Mientablog.
SKŁADNIKI
- 130 ml Mleczka kokosowego 17-19% House of Asia
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika dobrej jakości
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- skórka starta z całej pomarańczy
- 30 g cukru trzcinowego
- 30 g płynnego miodu
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
Dodatkowo:
- Mleczko kokosowe skondensowane 200 ml QF Quality Food
- Świeża żurawina do ozdoby
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
2. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich mokre. Dokładnie wymieszaj i przelej do formy do pieczenia np. na babkę.
3. Piecze 35 minut (do suchego patyczka).
4. Upieczone ciasto wystudź, polej mleczkiem skondensowanym i ozdób żurawiną.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY