Świąteczne pierniczki z pastą tahini

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Brak głosów do tej pory.

Kto nie kocha pierniczków? My już nie mogliśmy się ich doczekać. Te z dodatkiem naszej pasty sezamowej będą jeszcze smaczniejsze! Przekonajcie się sami i sięgnijcie po przepis.

Ilość porcji

Liczba porcji

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

50 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 50 gpasty tahini
  • 2 łyżki miodu
  • 320 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 ½łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki kakao (opcjonalnie)
  • 20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 100 g ciepłego mleka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do rondla przełóż miód, cukier, pastę tahini, sodę oraz kakao i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodaj przyprawę do pierników, masło i jedno jajko. Odstaw do wystudzenia.
  2. Mąkę przesiej i przełóż do dużej miski, wlej zawartość rondelka i zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dodając mleko, tak aby było plastyczne i nie kleiło się do dłoni.  Odstaw na około 30 minut.
  3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. ½ cm. Przy pomocy foremek wykrój pierniczki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 2 cm odstępach.
  4. Roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch pierniczków, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra i dół, bez termoobiegu) i piecz przez ok. 10 minut.
SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY