Świąteczne pierniczki z pastą tahini
Kto nie kocha pierniczków? My już nie mogliśmy się ich doczekać. Te z dodatkiem naszej pasty sezamowej będą jeszcze smaczniejsze! Przekonajcie się sami i sięgnijcie po przepis.
SKŁADNIKI
- 50 gpasty tahini
- 2 łyżki miodu
- 320 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 ½łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki kakao (opcjonalnie)
- 20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 100 g ciepłego mleka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do rondla przełóż miód, cukier, pastę tahini, sodę oraz kakao i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodaj przyprawę do pierników, masło i jedno jajko. Odstaw do wystudzenia.
- Mąkę przesiej i przełóż do dużej miski, wlej zawartość rondelka i zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dodając mleko, tak aby było plastyczne i nie kleiło się do dłoni. Odstaw na około 30 minut.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. ½ cm. Przy pomocy foremek wykrój pierniczki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 2 cm odstępach.
- Roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch pierniczków, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra i dół, bez termoobiegu) i piecz przez ok. 10 minut.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY