Sushi babeczki
SKŁADNIKI
- 3 łyżki Jasnego sosu sojowego House of Asia
- 4 Liście Nori alg morskich House of Asia
- Czarny sezam House of Asia
- 210 g Ryżu do sushi House of Asia
- Sos Wasabi S&B wedle uznania
- 250 ml wody
- 150 g łososia
- 1 łyżeczka miodu
- 1/3 łyżeczki czosnku
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majonezu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ryż do sushi kilkukrotnie wypłucz w wodzie. Gotowy ryż przełóż do garnka i zalej szklanką zimnej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10-12 min. Następnie odstaw na bok i pozostaw jeszcze pod przykryciem na 15 min. Po tym czasie gotowy ryż połącz z łyżką sosu sojowego.
- Łososia pokrój w małą kostkę i połącz z 2 łyżkami sosu sojowego, miodem, przyprawami i majonezem. Odstaw do lodówki na 30 min.
- Listki Nori potnij na kwadraty około 7×7. Wyłóż na nie łyżkę ryżu, a następnie przełóż do foremki na babeczkę.
- Na wierzch ułóż przygotowanego wcześniej łososia (około 1 łyżeczek).
- Gotowe babeczki piecz 12 min w 180 stopniach. Po upieczeniu udekoruj czarnym sezamem i sosem Wasabi. Możesz również udekorować świeżym ogórkiem, pokrojonym awokado czy kawiorem.
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRODUKTY
SPRAWDŹ
POWIĄZANE PRZEPISY
PRZEPISY