Śledzie z suszonymi pomidorami i musztardą Dijon

Oceń wpis, aby doradzić innym!

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić.

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Brak głosów do tej pory.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia! Proponujemy przyrządzić go zalewie z octu ryżowego z dodatkiem suszonych pomidorów, pasty chili i aromatycznej musztardy Dijon.

Ilość porcji

Liczba porcji

4

Ilość porcji

Poziom ostrości

ŁAGODNE

Czas przygotowania

Czas przygotowania

20 min.

Czas przygotowania

Poziom trudności

ŁATWE

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka pasty z chili
  • 3 łyżki musztardy starofrancuskiej Dijon
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 8-10 filetów śledziowych Matias w solance
  • 6-8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki i 1 łyżka oliwy z zalewy
  • 2 średnie szalotki pokrojone w piórka
  • 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
  • Pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Śledzie mocz w wodzie z cytryną przez około godzinę. Następnie wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na średniej wielkości kawałki i włóż do szerokiej miski. Dodaj musztardę, pastę chili, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i całość wymieszaj. Cebulę sparz warżątkiem i wystudź, a następnie dodaj do całości wraz z pomidorami i wymieszaj, na koniec dodaj szczypiorek.
  2. Aby danie było bardziej aromatyczne- zmieszaj ocet ryżowy z oliwą z suszonych pomidorów i dodaj do śledzi. Odstaw na minimum 2 godziny aby smaki się przegryzły (najlepiej na noc).

Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

SPRAWDŹ

POWIĄZANE PRZEPISY

PRZEPISY

WYSZUKAJ PRZEPISY